PET/ BT Nasıl Yapılmaktadır?

 
Hastalık ile ilgili hikayenizin alınmasından ve daha önce çekilen filmlerinizin değerlendirilmesinden sonra hasta hazırlama odamıza alınacaksınız. Burada deneyimli hemşirelerimiz tarafından açlık kan şekerinizin değerlendirilmesinden sonra radyofarmasötik (görüntüleme maddesi ) enjeksiyonu için damar yolunuz açılacak. Bu radyofarmasötik (çoğunlukla şeker benzeri molekül olan 18F-FDG) daha önce birçok kalite kontrollerden geçmiş, alerjik etkisi olmayan radyoaktif maddedir. Radyofarmasötik enjeksiyonundan sonra verilen maddenin vücudunuza dağılması için 30-60 dakika kadar yatar pozisyonda istirahat edeceksiniz. Eğer beyin görüntülenmesi için başvurduysanız radyofarmasötik enjeksiyonu öncesi 20-30 dakika boyunca sessiz, loş bir odada, bir şey okumadan ve dinlemeden beyini uyarılara kapatarak, dinlenmeniz sağlanacaktır.

Enjeksiyon sonrası istirahat süresi tamamlandıktan sonra çekim odamıza alınacaksınız, teknisyenlerimiz tarafından rahat çekim yatağında size pozisyon verildikten sonra 20-25 dakika sürecek olan çekiminiz başlayacaktır. Çekim sırasında yatak yavaşça hareket edecek, vücudunuz cihazın halka şeklindeki görüntü toplama parçasından geçecek, böylece kapalı bir mekanda kalmayacaksınız. PET/ BT cihazımız klostrofobisi (kapalı yerde kalma korkusu) olan hastalarımız için çok elverişlidir. Çekim süresince sizden hareketsiz bir şekilde, rahat nefes alarak yatmanız beklenecek. Hareketler görüntülerde bazen çekim tekrarı gerektirebilecek değerlendirme zorluklarına yol açabilmektedir.
 
 

Çekiminiz tamamlandıktan sonra görüntülerde teknik problemler açısından ön değerlendirme yapılacaktır. Eğer ek bir çekime ihtiyaç duyulmazsa, daha sonra merkezimizden istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. Çekiminiz tamamlandıktan hemen sonra birşeyler yiyip içebilirsiniz. PET/ BT incelemesi hasta hazırlığı ve çekim süresi ile birlikte toplam 2-3 saat kadar sürmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Risk Nedir?

PET/ BT görüntülemesi BT, MRG veya diğer nükleer tıp incelemelerine benzer bir uygula…

Devamını Oku
PET/ BT ve Onkolojik Görüntüleme

Akciğer Karsinoması tanısı bulunan 72 yaşında erkek hastada tanı anında yapılan PET/B…

Devamını Oku
PET/BT ve Beyin Görüntüleme

42 yaşında kadın hastamızda beyin parankiminde FDG tutulumu gri cevherde ve bazal gan…

Devamını Oku